Η κακή σχέση με τα αδέρφια συντελεί στην εκδήλωση κατάθλιψης

Η κακή σχέση με τα αδέρφια μας. Οι άνδρες που δεν είχαν καλή σχέση με τα αδέρφια τους στην παιδική ηλικία είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μείζονα κατάθλιψη ως ενήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry. Μάλιστα, η ποιότητα της σχέσης με τα αδέρφια ήταν ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού κινδύνου κατάθλιψης από τη σχέση με τους γονείς.

Ο Δρ Ρόμπερτ Γουάλντινγκερ του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 229 άνδρες. Από την ηλικία των 20 ετών μέχρι και τα 50 έτη. Στην αρχή της έρευνας, οι επιστήμονες βαθμολόγησαν τη σχέση των ανδρών με τους γονείς και τα αδέρφια τους.

Δείτε και αυτό: Αντιμετώπισε το άγχος

Η κακή σχέση με τα αδέρφια μας

Το 26% των ανδρών που είχε πολύ περιπλεγμένες ή απόμακρες σχέσεις με τα αδέρφια του είχε εκδηλώσει μείζονα κατάθλιψη μέχρι και την ηλικία των 50 ετών. Το 10% με μετρίου επιπέδου σχέση με τα αδέρφια και το 3% με καλή σχέση με τα αδέρφια είχε επίσης εκδηλώσει μείζονα κατάθλιψη.

Δείτε και αυτό: Η Ψυχολογία των Χρωμάτων

Δεν καταγράφηκε συσχετισμός μεταξύ της ποιότητας της σχέσης παιδιού-γονέων και μελλοντικού κινδύνου κατάθλιψης. Αλλά τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ήταν πιθανότερο να είναι καταθλιπτικά στην ενήλικη ζωή τους.

Οι άνδρες με κακή σχέση με τα αδέρφια τους ήταν επίσης πιθανότερο να χρησιμοποιούν φάρμακα για την τροποποίηση της διάθεσης. Ηρεμιστικά, διεγερτικά και υπνωτικά.

Είναι πιθανόν μερικοί εκ των ανδρών του δείγματος να έχουν δυσκολία διαμόρφωσης ενός ισχυρού θετικού δεσμού κατά την παιδική ηλικία με τουλάχιστον ένα από τα αδέρφια τους. Αυτό αποτελεί ένας πρώιμος δείκτης βιολογικών ή ψυχολογικών διαδικασιών που τελικά να συντελούν στην ενήλικη κατάθλιψη.

Δείτε και αυτό: Ψυχαναγκασμός. Τι είναι;