Η σύλληψη και η εγκατάλειψη του Οιδίποδα
Η γέννηση του Οιδίποδα | Ελληνική Μυθολογία Ο Λάιος διψασμένος για έρωτα ένα βράδυ ξεχνάει το χρησμό της Πυθίας με αποτέλεσμα η γυναίκα του να συλλάβει τον Οιδίποδα («Ο Οιδίποδας | Ελληνική μυθολογία»). Αμέσως μετά τη γέννηση του Οιδίποδα, ο βασιλιάς εγκατέλειψε το παιδί του για να μην κινδυνέψει από αυτό όταν μεγαλώσει. Σύμφωνα με αφηγήσεις, ο πατέρας έβαλε το βρέφος μέσα σε μία κιβωτό που την έριξε σε κινούμενα νερά (σκηνικό που το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σε διάφορους ελληνικούς μύθους). Στα νερά του στενού που χωρίζει τη Βοιωτία από την Εύβοια, το σημερινό Ευνοϊκό Κόλπο. Χρόνια μετά την γέννηση του παιδιού θα επιστρέψει στο μαντείο των Δελφών για να μάθει την τύχη του γιου του κι εάν ζει ακόμη.

Τι απέγινε ο Οιδίποδας μετά τη γέννησή του
Μία εκδοχή αναφέρει ότι τον Οιδίποδα τον βρήκε η Ιπποδάμεια και τον ανέθρεψε στη θέση του χαμένου Χρύσιππου. Μία άλλη εκδοχή ότι το βρήκε η γυναίκα του βασιλιά της Κορίνθου, Πόλυβου. Η Περίβοια (ή Μερόπη) έπλενε τα ρούχα στην ακτή όταν έφτασε μέχρι το μέρος της η κιβωτός. Το βασιλικό ζεύγος πήρε υπό την προστασία του το βρέφος και εφόσον δεν είχε άλλο παιδί το μεγάλωσε στο παλάτι της Κορίνθου σαν να ήταν νόμιμος κληρονόμος του θρόνου.
Σύμφωνα ωστόσο με μία άλλη αφήγηση, ο Οιδίποδας έφτασε με άλλον τρόπο στην Κόρινθο και στο παλάτι του Πόλυβου. Ο Λάιος μετά τη γέννησή του τον έδεσε από τα πόδια, εξ ου και το όνομα του που σημαίνει οίδημα στο πόδι, δηλαδή πρησμένα πόδια, και τον εγκατέλειψε στον Κιθαιρώνα. Ένας βοσκός του Πόλυβου βρήκε το παιδί στο βουνό και το παρέδωσε εκείνος στη γυναίκα του βασιλιά.

Ο Οιδίποδας αναζητά την καταγωγή του στο μαντείο των Δελφών
Ο Οιδίποδας μεγάλωνε στο παλάτι των «θετών» του γονιών όταν μια μέρα σε ένα συμπόσιο κάποιος μεθυσμένος καλεσμένος τον αποκάλεσε «νόθο». Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αρνήθηκαν την κατηγορία αλλά ο Οιδίποδας θέλοντας να μάθει την πραγματική αλήθεια για την καταγωγή του αποφάσισε να επισκεφτεί το μαντείο των Δελφών. Εκεί η ιέρεια του Απόλλωνα, του δίνει χρησμό ότι θα γίνει πατροκτόνος και αιμομίκτης ως σύζυγος της μητέρας του. Ο Οιδίποδας συγκλονισμένος από τα λόγια της Πυθίας, αποφασίζει να μη γυρίσει στην πατρίδα του, την Κόρινθο, για να μην προκαλέσει κανένα κακό στους γονείς του. Ξεχνώντας το λόγο που έφτασε μέχρι τους Δελφούς, είχε πιστέψει ότι σε εκείνους αναφερόταν η Πυθία.
Η συνάντηση του Οιδίποδα με τον πατέρα του
Κατά την περιπλάνησή του ο Οιδίποδας φτάνει σε ένα στενό μονοπάτι, μεταξύ Δελφών και Θήβας, κοντά στη Φωκίδα, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τη μοίρα του. Πέφτει επάνω στον αληθινό του πατέρα, ο οποίος πήγαινε προς το μαντείο των Δελφών για να μάθει την τύχη του γιου που είχε εγκαταλείψει. Ο Λάιος βρέθηκε στο στενό πέρασμα μαζί με την άμαξα και τη συνοδεία του. Σε εκείνο το σημείο, ανάμεσα σε έναν άντρα του βασιλιά και τον Οιδίποδα, ξεκινά έντονος διαπληκτισμός για το ποιος θα περάσει. Επάνω στη λογομαχία ο Οιδίποδας σκοτώνει το συνοδό της άμαξας και τον ίδιο το βασιλιά. Έτσι, με την πράξη του αυτή, άθελα του επιβεβαιώνει το χρησμό της Πυθίας και γίνεται πατροκτόνος.
