Η αποκάλυψη του Εριχθόνιου | Ο ρόλος των Αγλαυρίδων

Η αποκάλυψη του Εριχθόνιου | Ο ρόλος των Αγλαυρίδων. Στην ελληνική μυθολογία υπάρχει μία ιστορία για τις κόρες του Κέκροπα και την Αθηνά Παλλάδα. Λέγεται ότι όταν η παρθένα Αθηνά παρέλαβε από τη Γαία το παιδί του Ηφαίστου («Η Αθηνά και ο Ήφαιστος»), επειδή ήθελε να το μεγαλώσει κρυφά, το έκρυψε σε ένα καλάθι από όπου βγήκε ένα φίδι. Στην ιστορία όμως με τις Αγλαυρίδες αναφέρεται ότι έκρυψε τον νεογέννητο Εριχθόνιο σε ένα κιβώτιο. Το ίδιο έχουμε δει να κάνει και η Αφροδίτη με τον Άδωνη («Οι εραστές της Αφροδίτης | Πυγμαλίωνας και Αδωνίς»). Η Αθηνά παρέδωσε το κιβώτιο στις κόρες του Κέκροπα να το φυλάνε και τις διέταξε να μην το ανοίξουν.

Όταν όμως η θεά απομακρύνθηκε εκείνες βάλθηκαν από περιέργεια να μάθουν τι είχε μέσα. Η Άγλαυρος, η πιο περίεργη από όλες, με συνένοχο μία από τις δύο αδερφές, παράκουσαν την εντολή της Αθηνάς. Ανοίγοντας το κιβώτιο, αυτό που αντίκρισαν οι δύο αδερφές παραμένει αιτία διαφωνίας για τους περισσότερους αφηγητές. Άλλοι λένε ότι μέσα στο κιβώτιο βρισκόταν ένα φίδι. Κάποιοι άλλοι ότι ήταν ένα παιδί που το φύλαγαν ένα ή δύο φίδια. Και άλλοι ότι τελικά ήταν ένα παιδί με δύο φιδίσια πόδια. Ό,τι κι αν ήταν τελικά αυτό που είδαν οι δύο περίεργες κοπέλες, μπροστά στη θέα του μυστικού της Αθηνάς τρελάθηκαν και πήδησαν από ένα ψηλό βράχο. Ίσως να τις κυνήγησαν και οι Ερινύες επειδή παράκουσαν την εντολή της θεάς.

Δείτε επίσης: Άλλες Ιστορίες από την Κρήτη

Ελληνική Μυθολογία: Η Γέννηση της Αφροδίτης

Ο λόφος της Ακρόπολης

Εντωμεταξύ, η Αθηνά αφήνοντας το καλάθι στις κόρες του Κέκροπα πήγε στην Παλλήνη. Με σκοπό να φέρει ένα μεγάλο βράχο για να χτιστεί επάνω του ο πύργος του Κέκροπα, η Ακρόπολη της Αθήνας. Όταν επέστρεφε η Αθηνά, μία καρακάξα (το αγαπημένο πουλί της θεάς) την ειδοποίησε για την παραβίαση. Η θεά οργισμένη παράτησε επιτόπου το μεγάλο βράχο που κουβαλούσε κι έτσι έγινε ο λόφος της Ακρόπολης. Πάνω στο θυμό της η Αθηνά χτύπησε θανάσιμα το πούλι. Από τότε αγαπημένο πουλί της Παλλάδας Αθηνάς θεωρούταν η κουκουβάγια, που ταυτίστηκε με τη θεά και έγινε το πουλί της σοφίας.

Τα προσωνύμια της Αθηνάς

Όταν η Αθηνά ονομαζόταν Άγραυλος τη θεωρούσαν σκοτεινή και τραγική σαν την κόρη του βασιλιά της Αθήνας. Αν αντίθετα την αποκαλούσαν Πάνδροσο (η άλλη κόρη του Κέκροπα) ταυτιζόταν με τη φωτεινότερη πλευρά της. Εδώ αντιπαραβάλλονται οι δύο όψεις της Αθηνάς. Επίσης, ονομαζόταν Γοργώπις με τη μορφή της Γοργούς στο στήθος της και Ελλώτις, δηλαδή αυτή με το πλατύ χαμόγελο. Το ποιητικό επίθετο της Αθηνάς ήταν το Γλαυκώπις από τα γλαύκα μάτια της. Τη συναντήσαμε ως Τριτογένεια από το όνομα Τρίτων που σχετίζεται με το νερό. Σαν Ηφαίστεια συνδεόταν με τον Ήφαιστο και σαν Αρεία με το θεό Άρη. Επίσης, αναφέρεται και Εργάνη, η θεά της χειροτεχνίας. Όταν τη συνέδεαν με το γιο του Απόλλωνα, Ασκληπιό, την αποκαλούσανε Υγιεία. Ως Πόλιας ή Πολιούχος ήταν η προστάτιδα μίας πόλης.

Σχετικό Άρθρο: Κάβειροι και Τελχίνες | Ελληνική Μυθολογία

Ονειροκρίτης Ταρωτώ. Πλήρης και Αναλυτικός!

Διαβάστε για την Τιτανομαχία πατώντας ΕΔΩ

 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles