Μάνα – Μητέρα – Μαμά

Η ιστορία της Γιορτής της Μητέρας | Για το πιο τρυφερό άγγιγμα, για αυτήν την ψυχή που η αγάπη της ξεπερνά κάθε όριο, γι’ αυτό το μοναδικό ρόλο που δίνει η φύση αξίζουν πολλά περισσότερα από μια Παγκόσμια Ημέρα Γιορτής. Πιο πολλά από ένα μπουκέτο λουλούδια ή μια αγκαλιά. Αλλά και μόνο αυτό αρκεί για να δείξουμε στη μανούλα μας πόσο πολύ την αγαπάμε σε κάθε γιορτή της μητέρας. Παρακάτω θα δούμε την ιστορία της καθιέρωσης της γιορτής της Μητέρας.

Η εκδήλωση της στοργής μας με οποιονδήποτε τρόπο είναι ό,τι πιο γλυκό μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε την εκτίμησή μας στη μητέρα μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας που γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αξίζει να μάθουμε την προέλευση αυτής της συγκινητικής γιορτής.

μέντιουμ άρης

Οι πρώτες αναφορές στην γιορτή της Μητέρας

Την πρώτη αναφορά για τη γιορτή της μητέρας τη βρίσκουμε στην Αρχαία Ελλάδα. Εκεί υπήρχε η γιορτή της Άνοιξης κατά την οποία λατρευόταν η μητέρα Γη. Αυτή που ήταν δηλαδή η μητέρα όλων των ανθρώπων και των θεών. Μετέπειτα την αντικατέστησε η θεά της γονιμότητας Ρέα η οποία ήταν κόρη της Γαίας, σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία .

Στα νεότερα χρόνια υπάρχει μια εκδοχή αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. H 4η Κυριακή της Σαρακοστής στην Αγγλία είχε καθιερωθεί ως γιορτή προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά τη γιορτή αυτή οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να περάσουν μια μέρα με τις μητέρες τους. Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού η γιορτή αυτή συνδέθηκε με την έννοια της Μητέρας Εκκλησίας. Έτσι οι άνθρωποι συνήθιζαν να προσφέρουν λουλούδια, φυτά και γλυκά στις μητέρες τους.

Η καθιέρωση της Γιορτής

Την καθιέρωση όμως της Γιορτής της Μητέρας κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου φαίνεται πως οφείλουμε σε μια γυναίκα με το όνομα Ann Jarvis. Αυτή ξεκίνησε το 1907 την προσπάθεια καθιέρωσης μιας εθνική γιορτή της μητέρας στην Αμερική, επιθυμώντας να τιμήσει τη μητέρα της που είχε πεθάνει. Η μητέρα της Αnn το 19 αιώνα, στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου είχε δημιουργήσει τη λέσχη “Mothers’ Day Work Clubs”.

Σκοπός ήταν να διδάξει στις γυναίκες της εποχής πώς να μεγαλώνουν και να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους. Το 1868 οργάνωσε την ημέρα “Mothers’ Friendship Day” κατά την οποία συγκεντρώθηκαν μητέρες για να προωθήσουν τη συμφιλίωση και τις ειρηνικές σχέσεις. Χάρη σε αυτές τις ενέργειες, η Ann εμπνεύστηκε την ιδέα της γιορτής της μητέρας. Το θεώρησε σαν έναν τρόπο τιμής και εκτίμησης προς όλες τις μητέρες  και τις αξιέπαινες προσπάθειες για τα παιδιά τους.

Αφού κατάφερε να κερδίσει μια οικονομική ενίσχυση από ένα κατάστημα οργάνωσε την πρώτη επίσημη Γιορτή της Μητέρας στην Βιρτζίνια. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα  για να γιορτάσουν αυτήν τη ξεχωριστή ιδέα. Η Αnn κατάφερε μετά από επιστολές και άρθρα σε εφημερίδες και πολιτικούς να κερδίζει τη θέση της Γιορτής της Μητέρας στο ετήσιο ημερολόγιο πολλών πολιτειών της Αμερικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 1914 να καθιερωθεί επίσημα σε όλη την Αμερική.

Η γιορτή της Μητέρας σήμερα

Από τη στιγμή της καθιέρωσης της Γιορτής, δυστυχώς άρχισε η εμπορευματοποίησή της. Αυτό το γεγονός εξόργισε την Αnn η οποία πάλεψε να βγάλει αυτήν εμπορική ταμπέλα από τη Γιορτή. Θεωρούσε ότι διαγράφει την ουσία της.

Στις ημέρες μας, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο. Ακόμα διατηρεί τον εμπορικό χαρακτήρα που δεν επιθυμούσε η εμπνεύστρια της. Παρόλα αυτά υπενθυμίζει σε όλους το σπουδαίο ρόλο της μάνας. Είναι μια καλή αφορμή για να στείλουμε ευχές στις γενναίες γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή και να τους προσφέρουμε ένα χαμόγελο και γιατί όχι κι ένα λουλούδι.

ρωτα το ταρωτω

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles