Η Γέννηση της Αφροδίτης
Η Γέννηση της Αφροδίτης. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η γέννηση της Αφροδίτης ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης τής Γαίας να τιμωρήσει σκληρά τον άνδρα της. Τον Ουρανό, για τη βάναυση συμπεριφορά του προς τα παιδιά του («Η μυθολογία των Ελλήνων – Οι Τιτάνες»).
Η Γέννηση της Αφροδίτης. Τα κομμένα γεννητικά όργανα του Ουρανού από τον ίδιο το γιο του Κρόνο πλέανε αρκετό καιρό στη θάλασσα. Γύρω τους σχηματίστηκε λευκός αφρός από το αθάνατο δέρμα. Από τους αφρούς (έτσι πήρε και το όνομά της) ξεπετάχθηκε η όμορφη και ντροπαλή Αφροδίτη. Ο πρώτος προορισμός της αναδυόμενης θεάς ήταν Κύθηρα. Γι αυτό και τη φωνάζουν και Κυθερεία.
Ο Έρωτας και ο Πόθος
Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε μέσα στο πέλαγος η Αφροδίτη θα είχε διπλά της δύο πιστούς ακόλουθους που θα τη συντρόφευαν για πάντα: τον Έρωτα και τον ταίρι του τον Ίμερο (ο πόθος). Με αυτόν τον τρόπο της ανατέθηκε από τους θεούς το έργο αυτό: του γλυκού πόθου, της αγάπης, των πρώτων σκιρτημάτων του έρωτα, των ψιθυρισμάτων των μικρών κοριτσιών, των ντροπαλών χαμόγελων και των αστείων.
Η Αφροδίτη στην Κύπρο
Μετά τα Κύθηρα η Αφροδίτη κολύμπησε προς στην Κύπρο. Εκεί την υποδέχθηκαν οι Ώρες και την έντυσαν. Οι Ώρες ήταν οι θυγατέρες τις Θέμιδος, της θεάς των φυσικών νόμων που εξουσιάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Για αυτό η Αφροδίτη ήταν αδύνατο να παρουσιαστεί με αυτή τη γύμνια της μπροστά στους θεούς. Μόνο ντυμένη, στεφανωμένη και στολισμένη. Και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Όσοι αντίκριζαν την αναδυόμενη θεά ήθελαν να της κρατήσουν το χέρι, να τη φιλήσουν και να την παντρευτούν. Τόσο όμορφη και λαμπερή ήταν.
Άλλη διήγηση αναφέρει ότι η Αφροδίτη γεννήθηκε μέσα σε ένα κοχύλι! Με το κοχύλι αυτό βγήκε στα Κύθηρα. Με αφορμή αυτήν την ιστορία, οι κάτοικοι τις αρχαίας ελληνικής πόλης της Κνίδου στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι πρώτοι εξέθεσαν το περίφημο άγαλμα του Πραξιτέλη που εμφάνιζε την Αφροδίτη γυμνή, θεωρούσαν ότι το κοχύλι άνηκε στη μεγάλη θεά του έρωτα και ήταν γι αυτούς ιερό.
Οι Εραστές της Αφροδίτης – Ο Νηρίτης
O Νηρέας όπως είπαμε είχε 50 θυγατέρες αλλά και έναν γιο, τον Νηρίτη («Οι θυγατέρες του Νηρέως). Ο Νηρίτης ήταν ο ωραιότερος ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Τον καιρό που η Αφροδίτη ζούσε στη θάλασσα –την προολύμπια περίοδο της- ο πανέμορφος γιος του γηραιού Νηρέα ήταν ο αγαπημένος της. Εκείνη χαιρόταν να είναι μαζί του. Όταν λοιπόν, με την προσταγή του πεπρωμένου, η Αφροδίτη έπρεπε να ανέλθει στον Όλυμπο και αν συμπεριληφθεί στους Ολύμπιους θεούς (ως κόρη του Δία), θέλησε να πάρει μαζί της και το σύντροφό της. Ο Νηρίτης όμως προτίμησε η ζωή στη θάλασσα. Με τ’ αδέλφια και τους γονείς του.
Τότε η Αφροδίτη για να τον δελεάσει θέλησε να του χαρίσει φτερά. Όμως κι αυτό της το εγχείρημα δε φαίνεται να συγκίνησε τον Νηρίτη. Δεν ήθελε με τίποτα να εγκαταλείψει τη θαλάσσια ζωή. Έτσι η θεά για να τον τιμωρήσει τον μεταμόρφωσε σε κοχύλι. Για συνοδό και υπηρέτη της διάλεξε το νεαρό θεό, Ερώτα. Και σ’ αυτόν έδωσε τα φτερά.
Μία άλλη εκδοχή, πολύ μεταγενέστερη, θέλει τον Νηρίτη ευνοούμενο του Ποσειδώνος. Το όμορφο αγόρι λέγεται ότι ήταν ηνίοχος του θεού και με το άρμα του δάμαζε τα κύματα, όμοιος με τον ήλιο.