Οι εραστές της Αφροδίτης | Πυγμαλίωνας και Αδωνίς

Αφροδίτη και Πυγμαλίωνας

Ο Πυγμαλίων ήταν βασιλιάς της Κύπρου. Θεωρούνταν ένας από τους εραστές της Αφροδίτης. Το όνομά του ταυτίζεται με το «πυγμαίος» (νάνος). Δηλαδή τη φυλή που συναντούσαμε σε νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο με θεότητες που μοιάζανε με νάνους. Όπως οι ξακουστοί Κάβειροι της Σαμοθράκης, οι Τελχίνες της Ρόδου, ο Ήφαιστος της Λήμνου.

Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς Πυγμαλίων ερωτεύτηκε ένα το γυμνό άγαλμα της Αφροδίτης από ελεφαντόδοντο. Ήταν τόσο μεγάλος ο πόθος του για εκείνη που έβαλε το είδωλο στο κρεβάτι του. Παρακάλεσε τη θεά να τον σπλαχνιστεί και να του χαρίσει μία αληθινή γυναίκα. Εκείνη τον λυπήθηκε. Το άγαλμα ζωντάνεψε και η Αφροδίτη έγινε γυναίκα του ερωτευμένου βασιλιά. Καρπός του έρωτά τους ήταν η Πάφος. Ο γιος της Κινύρας ίδρυσε την ομώνυμη πόλη στην Κύπρο όπου υπάρχει και το ιερό της Αφροδίτης.

Για τους Κύπριους ο Πυγμαλίωνας ήταν ένας από τους εραστές της μεγάλης θεάς του έρωτος. Όπως και Άδωνις.

Οι Εραστές της Αφροδίτης | Άρης και Ήφαιστος

Ο Άδωνις

Ο μύθος για τη σχέση της Αφροδίτης και του νεαρού Άδωνη συνδέεται στην Ελλάδα αλλά και στη Μικρά Ασία με τον αραβικό θάμνο Μύρρα ή Σμύρνα. Σύμφωνα με αυτόν, η Μύρρα ή Σμύρνα ήταν κόρη ενός βασιλιά του Λιβάνου με το όνομα Θείας ή του ιδρυτή της Πάφου Κινύρα, η οποία ερωτεύτηκε παράφορα τον πατέρα της. Το ακατανίκητο αυτό πάθος της το προκάλεσε η οργή του θεού Ήλιου ή της Αφροδίτης, καθώς η Μύρρα θεωρούσε ότι έχει πιο όμορφα μαλλιά από εκείνη. Η ερωτευμένη θυγατέρα κατάφερε να ξεγελάσει τον πατέρα της. Κοιμήθηκε μαζί του για 12 νύχτες. Όταν ο εξαπατημένος πατέρας υπό το φως κάποιου κεριού αναγνώρισε στο κρεβάτι του την ίδια του την κόρη την κυνήγησε να τη σφάξει με το σπαθί του. Η Σμύρνα που είχε ήδη συλλάβει παιδί από αυτόν τον απαγορευμένο έρωτα μετανιωμένη αφέθηκε στο έλεος των θεών.

Λέγεται ότι κάποιος θεός (ο Δίας ή η Αφροδίτη) τη λυπήθηκε. Πρόλαβε να τη σώσει από την οργή του πατέρα της μεταμορφώνοντας τη σε ένα ευωδιαστό δέντρο. Τη σμύρνα. Και το αρωματισμένο ρετσίνι που βγαίνει από τον κορμό αυτού του δέντρου ήταν τα δάκρυα της θυγατέρας που προκάλεσε την ύβρη των θεών. Ο Άδωνις λέγεται ότι ξεπήδησε σαν καρπός αυτού του δέντρου.

Η Γέννηση της Αφροδίτης

Ο Άδωνις και η Περσεφόνη

Ο Άδωνις ήταν τόσο όμορφος που αμέσως μετά τη γέννησή του η Αφροδίτη τον έκρυψε σε μία λάρνακα και την έδωσε στην Περσεφόνη να τη φυλάει. Όμως η θεά του Κάτω Κόσμου μόλις αντίκρισε το πανέμορφο αγόρι θέλησε να το κρατήσει για εκείνη. Όταν με τον καιρό ο Άδωνις μεγάλωσε αρνήθηκε να τον δώσει πίσω. Μοιραία η σύγκρουση των δύο αντίζηλων γυναικών ήταν μεγάλη. Αποτέλεσμα να βρεθούν μπροστά στο Δία για την επίλυση της διαμάχης τους. Ο βασιλιάς των θεών αποφάσισε για την τύχη του Άδωνι ως εξής:

Ένα διάστημα με την Περσεφόνη, ένα άλλο με την Αφροδίτη και ένα τρίτο που θα επέλεγε  μόνος του.

Αφροδίτη | Η Μεγάλη Θεά του Έρωτα

Ο Θάνατος του Άδωνη

Μετά από χρόνια, κατά το διάστημα που ο Άδωνις βρισκόταν με την Αφροδίτη, ο ωραίος νέος σκοτώθηκε στη διάρκεια ενός κυνηγιού από ένα αγριογούρουνο. Το θανάσιμο γεγονός φαίνεται ότι το προκάλεσε η Άρτεμις ή ο Άρης. Από το αίμα που χύθηκε από τη πληγή του Άδωνη φύτρωσαν κόκκινες ανεμώνες και το ρυάκι στη Συρία που φέρει το όνομά του βάφτηκε κόκκινο. Η Αφροδίτη θρήνησε πικρά τον αγαπημένο της που θα την εγκατέλειπε για τον Κάτω Κόσμο, αυτή τη φορά για πάντα. Μάταια προσπάθησε να τον κρατήσει κοντά της. Τη μέρα της αποχώρησης οι γυναίκες του πρόσφεραν λουλούδια. Σε γλάστρες και σε βάζα, ενώ στα ιερά της Ανατολής δίνονταν οι ίδιες στους ξένους. Αν δεν τον έκαναν αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να θυσιάσουν τα μαλλιά τους στον όμορφο Άδωνη.

Η Ελληνική Μαγεία Ζωντανεύει στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles