Μυθικές Μορφές της Ελληνικής Μυθολογία 

Οι Γερόντισσες Θεές | Γραίες

Ο γηραιός Φόρκυς με τη γυναίκα του την Κητώ, εκτός από την Σκύλλα, έκαναν κι άλλες κόρες, τις Γοργόνες και τις Γραίες ή Γερόντισσες. Οι θυγατέρες αυτές ονομάζονταν Φορκύδες ή Φορκυάδες (δηλαδή οι κόρες του Φόρκυ). Οι Γραίες γεννήθηκαν με άσπρα μαλλιά γι αυτό και τις αποκαλούσαν έτσι ξεχωρίζοντας τους από άλλες γριές θεότητες, όπως οι Μοίρες.

Οι Γραίες κατά τη μυθολογία ήταν δύο, η Πεμφρηδώ και η Ενυώ. Σε κάποια κείμενα γίνονταν βέβαια αναφορές και για τρίτη γερόντισσα με το όνομα  Δεινώ ή Περσώ (όνομα που ταυτίζεται με μία ακόμη ονομασία της Εκάτης, την Περσϊής).

Οι ασπρομαλλούσες θεότητες ήταν παρθένες και είχαν τη μορφή κύκνου. Είχαν όλες μαζί (οι δύο ή οι τρεις) ένα μάτι και ένα δόντι, το οποίο μοιράζονταν. Κατοικούσαν σε μία σπηλιά και ήταν οι φύλακες της χώρας των Γοργόνων. Ο Περσέας σε μία προσπάθειά του να βρει και να νικήσει τη Γοργόνα Μέδουσα, άρπαξε το μάτι των Γραιών (την ώρα που άλλαζε χέρι) με σκοπό να τις αναγκάσει να του αποκαλύψουν το δρόμο, ιστορία που θα δούμε παρακάτω.

Οι Ερινύες

Οι Ερινύες ή αλλιώς Ευμενίδες ήταν γριές θεότητες με άσχημη εμφάνιση. Γεννήθηκαν από τη Γαία όταν έσταξε στο χώμα το αίμα που χύθηκε από τον πατέρα τους Ουρανό, όταν ευνουχήθηκε από το γιο του Κρόνο. Άλλοι λένε ότι αυτές οι θεότητες ήταν κόρες της Νύκτας (ή της Γης) με πατέρα το Σκότος. Ή παιδιά του Φόρκυ με μητέρα την Ευρυνόμη. Και τέλος σύμφωνα με μία ακόμη εκδοχή, σπόροι του Άδη, του θεού του Κάτω Κόσμου, και της Περσεφόνης.

Οι Μανίες

Οι Ερινύες που ονομάζονταν και Μανίες κυνηγούσαν εκείνους που είχαν διαπράξει εγκλήματα. Το όνομά τους σημαίνει οργή και εκδίκηση.  Στο κεφάλι τους αντί για μαλλιά είχαν φίδια και εμφανίζονταν με μαύρη επιδερμίδα. Άλλοτε είχαν φτερά και άλλοτε όχι. Χωρίς αυτά θύμιζαν τα αρπακτικά πλάσματα Άρπυιες.

Από την ανάσα τους έβγαιναν βρωμερές αναθυμιάσεις και από τα μάτια τους δηλητηριασμένος αφρός. Κρατούσαν μαστίγια με πολλά λουριά γεμάτα καρφιά και δαυλούς και φίδια. Οι τρεις φρικιαστικές θεότητες, η Αληκτώ (η ακατάπαυστη), η Τισιφόνη (η ανταπόδοση) και η Μέγαιρα (η φθονερή οργή) ήταν παρθένες που κατοικούσαν στον κάτω κόσμο και προασπίζονταν τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας, μα πάνω από όλα και με περίσσια μανία την οργισμένη και καταπιεσμένη μάνα.

Οι Ερινύες στην Ορέστεια

Η πιο έντονη καταδίωξή τους καταγράφεται από τον Αισχύλο στην Ορέστεια.  Όπου οι Ευμενίδες κυνήγησαν τον Ορέστη, γιο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, για το φόνο της άπιστης μητέρας του. Τον ανάγκασαν να περιπλανηθεί για το έγκλημά του και μόνο με την παρέμβαση της θεάς Αθηνάς, η οποία υποστήριξε τον Ορέστη, σώθηκε και δικαιώθηκε ο ήρωας.

Οι Γοργόνες  Σθεννώ | Ευρυάλη | Μέδουσα

Στις θυγατέρες του Φόρκυ άνηκε και η ομάδα των Γοργόνων. Οι Γοργόνες ήταν τρεις, οι αθάνατες, Σθεννώ και Ευρυάλη, και η θνητή Μέδουσα, η εξουσιάστρια της θάλασσας.
Οι θεότητες αυτές έμοιαζαν πολύ στις Ερινύες. Είχαν χρυσά φτερά και χάλκινα χέρια, δυνατούς χαυλιόδοντες και φίδια στο κεφάλι που τυλίγονταν σαν ζώνη γύρω από το σώμα. Όποιος αντίκριζε τη φοβερή όψη τους πέτρωνε και πέθαινε ακαριαία.

Είναι γνωστή στη μυθολογία η ιστορία του Περσέα που κατάφερε να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς και του θεού Ερμή. Η Αθηνά συμβούλεψε τον Περσέα όταν βρει τη Μέδουσα Γοργώ (το δρόμο του είχαν αποκαλύψει οι Γραίες όταν τους έκλεψε το μοναδικό τους μάτι) να μην κοιτάξει τη φοβερή όψη της αλλά το καθρέφτισμά της στην ασπίδα του. Έτσι ο Περσέας κατάφερε να προσεγγίσει την Μέδουσα και να της πάρει με το σπαθί του το κεφάλι.

Η Μέδουσα στην ασπίδα της Θεάς Αθηνάς

Από τον κομμένο λαιμό της Μέδουσας ξεπετάχτηκε ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο και γεννήθηκε και ο γίγαντας Χρυσαόρας με το χρυσό σπαθί. Τη μάσκα με το κεφάλι της Μέδουσας την πήρε η Αθηνά και έγινε από τότε σύμβολο δικό της είτε στο θώρακά της είτε επάνω στην ασπίδα της.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles