Εκάτη η θεά της μαγείας
Εκάτη η θεά της μαγείας| Η Εκάτη ήταν η θεά της μαγείας, της νύχτας, του φεγγαριού, των φαντασμάτων και της νεκρομαντίας. Ήταν το μόνο παιδί των Τιτάνων Πέρση και Αστερίας, και κυρά των τριών βασιλείων, της γης, της θάλασσας και του ουρανού, γι’ αυτό και απεικονίζεται να κρατάει τρία κλειδιά.
Τιτανομαχία
Είναι αρχαιότερη των θεών, βοήθησε ωστόσο τον Δία στον πόλεμο με τους Τιτάνες. Γι’ αυτό το λόγο ο Δίας την τίμησε αφήνοντας της την κυριαρχία πάνω στα τρία βασίλεια η έστω μερίδιο τιμών πάνω στα τρία αυτά βασίλεια. Ωστόσο δεν ανεβαίνει ποτέ στον Όλυμπο.
Συνδεδεμένη όπως είναι με το θάνατο και τις σκιές. Συνόδευσε τον Ορφέα στον κάτω κόσμο για να βρει την νεκρή γυναίκα του Ευρυδίκη και να τη φέρει πίσω. Έγινε ακόμα μάρτυρας της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, και στην άνοδο της πίσω στον πάνω κόσμο φώτιζε με τις δάδες της το δρόμο.

Η θεά της μαγείας
Ως θεά της μαγείας αποδίδεται σε κάποιες παραδόσεις ως μητέρα της Κίρκης. Αυτή με τη σειρά της ήταν θεία της Μήδειας. Και σαν βασίλισσα των μαγισσών όπως είναι, πανίσχυρη θεά της μαγείας, έχει τη δύναμη να αλλάξει τη μοίρα ενός ανθρώπου. Είναι εκείνη που προστατεύει τις μάγισσες και τους δίνει τη γνώση της μαγείας!

Απεικονίζεται να κρατά δύο δάδες, οι οποίες συμβολίζουν τη σοφία και το φως. Αποτελεί την αρχή του ταξιδιού των ψυχών, κρατά το φως το οποίο καθοδηγεί την ψυχή στον κάτω κόσμο σαν ψυχοπομπός που είναι!
Η Εκάτη απεικονίζεται συνήθως στην ελληνική αγγειογραφία ως μια γυναικεία φιγούρα που κρατά δυο πυρσούς. Μερικές φορές ήταν ντυμένη με ένα χιτώνα μέχρι το γόνατο και μπότες κυνηγιού, σαν την Άρτεμις. Στα αγάλματα η Εκάτη απεικονιζόταν συχνά σε τριπλή μορφή ως θεά των τρίστρατων.

Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη ἕκατος που σημαίνει ” ὁ τοξεύων μακράν “. Η αρσενική μορφή του ονόματος, ἕκατος, ήταν ένα κοινό επίθετο του θεού Απόλλωνα. Η Εκάτη ταυτίστηκε με διάφορες άλλες θεές όπως η Άρτεμις, η Σελήνη κ. α.