Διηγήσεις για την αρπαγή της Περσεφόνης
Διηγήσεις για την αρπαγή της Περσεφόνης. Γνωρίζουμε ότι ο Άδης άρπαξε την Περσεφόνη στα Νύσια πεδία, στο λιβάδι κοντά στο βουνό Νύσα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Ήλιου («Η αρπαγή της Περσεφόνης»). Ο πύρινος θεός από ψηλά την είδε να κατεβαίνει στα άδυτα του Κάτω Κόσμου επάνω στο χρυσό άρμα του άρχοντα του σκοταδιού. Παρούσες εκτός από τις Ωκεανίδες ήταν τόσο η Άρτεμις όσο και η Αθηνά. Οι δύο μεγάλες παρθένες θεές μαζί με την Περσεφόνη δημιουργούσαν μία τριάδα.
Σύμφωνα με άλλες διηγήσεις, η Δήμητρα τη στιγμή της αρπαγής βρισκόταν στη Σικελία, όπου έλαβε χώρα και το σχέδιο του Άδη. Αφηγούνταν ότι ο θεός του Κάτω Κόσμου άρπαξε την κόρη από την ιταλική επαρχία Έννα, κοντά στη λίμνη Πέργη, όπου έπαιζε ανέμελα με τις φίλες της και μάζευε λουλούδια. Ύστερα συνέχισε την πορεία του με προορισμό τις Συρακούσες από όπου και κατέβηκε στο βασίλειό του στα έγκατα της γης μαζί με την Περσεφόνη. Από τότε στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε η πηγή Κυανή από τα δάκρυα της ομώνυμης Νύμφης και φίλης της Περσεφόνης, που ακολούθησε το άρμα του Άδη μέχρι εκεί προσπαθώντας μάταια να τη σώσει.
Διηγήσεις για την αρπαγή της Περσεφόνης | Η περιπλάνηση της Δήμητρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα αναφέρουν ότι κατά την αναζήτηση της Περσεφόνης, η Δήμητρα πέρασε από πολλούς τόπους. Στο πέρασμά της από το Άργος συνάντησε τον Πελασγό, τον αρχέγονο άνθρωπο. Εκεί ο Πελασγός μαζί με τη σύζυγό του Χρυσανθίς μίλησαν για πρώτη φορά στη Δήμητρα για την αρπαγή της Περσεφόνης. Ο πιο δημοφιλής ελληνικός τόπος όμως σχετικά με την περιπλάνηση της Δήμητρας ήταν αναμφισβήτητα η Ελευσίνα. Στον τόπο αυτό λένε ότι η Δήμητρα έδωσε το σιτάρι από ευγνωμοσύνη που την φιλοξένησαν αλλά και λόγω της Ιάμβης («Η Δήμητρα στο παλάτι του Κελεού»).
Διηγήσεις για την αρπαγή της Περσεφόνης | Η ορφική αφήγηση για την περιπλάνηση της Δήμητρας
Οι Ορφικοί αναφέρουν τα εξής σύμφωνα με την παρηγοριά που έλαβε η Δήμητρα για την αρπαγή της κόρη της. Στο δρόμο της από την Αθήνα προς την Ελευσίνα η απαρηγόρητη θεά γνώρισε κάποιους ανθρώπους που ξεπήδησαν από τη γη. Αυτοί ήταν η Βαυβώ, ο Δυσαύλης και οι τρεις γιοι του, Τριπτόλεμος, Εύμολπος και Ευβουλέας. Ο πρώτος από τους γιους ήταν βοσκός βοδιών, ο δεύτερος βοσκός προβάτων και ο τρίτος βοσκός χοίρων. Ο Τριπτόλεμος, δηλαδή ο «τριπλός πολεμιστής» σχετιζόταν με τον Δημοφώντα, το γιο του Κελεού και τον θεό Άρη.
Ο Εύμολπος, ο «καλός τραγουδιστής» πρέπει να ήταν ο ιερέας των Ελευσίνιων μυστηρίων. Ενώ ο Ευβουλέας θα πρέπει να ταυτιζόταν με τον Άδη. Έλεγαν ότι Ευβουλεύς ήταν αυτός που πληροφόρησε πρώτος τη Δήμητρα για την τύχη της κόρης της. Κι αυτό επειδή μαζί με την Περσεφόνη χάθηκε στα έγκατα της γης και όλο το κοπάδι των χοίρων του. Άλλοι λένε ότι αυτόν τον ρόλο τον είχε ο Τριπτόλεμος. Και γι αυτό η Δήμητρα του χάρισε δώρα πολλά, τα οποία μοιράστηκε με τους ανθρώπους.
Η Βαυβώ έλεγαν ότι καλοδέχθηκε στο σπίτι της την περιπλανώμενη θεά και της πρόσφερε να πιει. Όταν η Δήμητρα το αρνήθηκε η οικοδέσποινα προσπάθησε να την κάνει να ευθυμήσει. Έκατσε απέναντί της με τα πόδια ανοιχτά και σήκωσε το φόρεμά της. Μέσα στην κοιλιά της γελούσε ένα μωρό, ο Ίακχος, ο οποίος έκανε τη λυπημένη θεά να χαμογελάσει και να δεχθεί το κέρασμα της Βαυβώς. Ο Ίακχος γνωρίζουμε ότι είναι ο θεός που λάμβανε μέρος στα τελετουργικά των ελευσίνιων μυστηρίων. Επίσης, οι Ορφικοί αναφέρουν ότι η Δήμητρα κατέβηκε μέχρι τον Κάτω Κόσμο για να βρει την χαμένη κόρη της και ίσως εκεί γνώρισε τη Βαυβώ.
Τέλος, ως παρηγορήτρα της Δήμητρας στις αφηγήσεις αναφέρεται και η Αφροδίτη. Μάλιστα, η άνοδος της Περσεφόνης στον επάνω κόσμο συσχετίζεται με την ανάδυση της Αφροδίτης από τα κύματα («Η γέννηση της Αφροδίτης»).