Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων

Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Έχουμε ήδη αναφερθεί στην κυριαρχία των θεών του Ολύμπου. Με αρχηγό τον Δία στον δεκαετή πόλεμο ενάντια των Τιτάνων («Μάχες Θεών και Τιτάνων – Τυφωεύς). Το μυστικό όμως για να καταφέρει ο Δίας να ενισχύσει τη δύναμή του και να θεμελιώσει την κυριαρχία του επάνω σε θεούς και ανθρώπους δεν ήταν άλλο από την τέλεση γάμων και συμμαχιών. Με απογόνους της Γαίας, για τις οποίες θα γίνει λόγος παρακάτω.

Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων.

Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων. 

Οι διηγήσεις σχετικά με τη γέννηση και την ανατροφή του μικρού Δία

Οι αναφορές για τη γέννηση και την ανατροφή του πατέρα των θεών και ανθρώπων, καθώς και τους ακόλουθους και προστάτες του είναι πολλές. (Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαίοι). Η Λυκτό της Κρήτης, τα όροι Δίκτη και Ίδη που προείπαμε. Και η Αρκαδία με το όρος Λυκαίον είναι μερικά από αυτά.

Οι Θεότητες του Ωκεανού

Όταν η Ρέα γέννησε τον Άδη, τον Ποσειδώνα και τον Δία ο Κρόνος κατάφερε να εξολοθρέψει τους δύο πρώτους του γιους. Καταπόντισε τον Άδη στα Τάρταρα και τον Ποσειδώνα στα βάθη θάλασσας. Αλλά δεν κατάφερε το ίδιο με τον τρίτο απόγονό του το μικρό Δία. Η Ρέα προκειμένου να προστατέψει το βρέφος από το μένος του Κρόνου κατάφερε να τον ξεγελάσει. Αντί για το νεογέννητο Δία πρόσφερε στον πατέρα των παιδιών της μία τυλιγμένη πέτρα. Ο Κρόνος που ένιωθε ότι απειλούνταν από τα παιδιά του μόλις πήρε στα χέρια του το φασκιωμένο μωρό έδωσε μία και το κατάπιε. Μόλις όμως κατάλαβε το τέχνασμα της Ρέας δε θα ησύχαζε αν δεν ανακάλυπτε που έκρυβε η μάνα του το θείο βρέφος.

Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων.

Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων. 

Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών

Το νεογέννητο βρισκόταν μακριά και ασφαλές στο νησί της Κρήτης. Υπό την προστασία της αδελφής και μελλοντικής γυναίκας του Ήρας. Αλλά και της Αμάλθειας. Η Αμάλθεια σύμφωνα με την ιστορία κρέμασε το λίκνο του Δία σε ένα δέντρο για να μη βρεθεί ούτε στον ουρανό, ούτε στη γη, ούτε στη θάλασσα. Οι Κουρήτες (ή Κορύβαντες) είχαν το δικό τους ρόλο στην προστασία του Δία. Χόρευαν κάτω από την κούνια και με όπλο την ασπίδα τους και τα κοντάρια τους έκανα τόση μεγάλη φασαρία που ήταν αδύνατον ο Κρόνος να ακούσει το κλάμα του μωρού και να το ανακαλύψει.

Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαιοί

Σε άλλη διήγηση. Παραμάνα και προστάτιδα του μικρού Δία εμφανίζεται η Αδράστεια. Η θεά τοποθέτησε το βρέφος σε χρυσή κούνια. Του έδωσε να κρατά χρυσή σφαίρα. Μαζί με την Ίδη (Μήτηρ Ιδαία) δηλαδή την ίδια τη Ρέα ανέλαβαν τη φύλαξη και προστασία του βρέφους. Τα χρυσά δώρα της Αδράστειας σχετίζονταν με την εξουσία που θα είχε ο Δίας στο μέλλον ως κυρίαρχος των πάντων.

Η Γέννηση της Αφροδίτης

Εκτός από τις μεγάλες ή τις μικρότερες θεότητες που σχετίζονταν με την προστασία και την ανατροφή του Δία οι αστείρευτες διηγήσεις έκαναν λόγο και για τη συμμετοχή ζώων στο ρόλο αυτό. Στην Κρήτη, στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας κατοικούσαν ιερές μέλισσες. Οι οποίες ανέλαβαν να γίνουν τροφοί του βρέφους. Το μέρος ήταν απαγορευμένο τόσο για θεούς όσο και ανθρώπους. Ωστόσο, μία ημέρα τέσσερις παράτολμοι άνδρες, ο Κέρβερος, ο Αιγόλιος, ο Κελεός και ο Λάιος, αποφάσισαν να μπουν μέσα στη σπηλιά. Να κλέψουν μέλι. Φόρεσαν για να προστατευτούν από τα τσιμπήματα χάλκινους θώρακες. Ξεκίνησαν τη συγκομιδή. Μόλις όμως αντίκρισαν τα σπάργανα του Δία και το αίμα που είχε χυθεί κατά τη γέννηση του θείου βρέφους έπεσαν από πάνω τους οι θώρακες. Έμειναν γυμνοί στο έλεος των μελισσών.

Ο Δίας από ευγνωμοσύνη προς τις μέλισσες για την προστασία τους χάρισε στα ιερά αυτά έντομα ξεχωριστές δυνάμεις. Και ένα ιδιαίτερο χάλκινο χρώμα. Ενώ τους τέσσερις άνδρες που απαγορευόταν να κεραυνοβολήσει και να σκοτώσει μέσα στο σπήλαιο λόγω της ιερότητας του χώρου, τους μεταμόρφωσε σε πουλιά που πήραν τα ονόματά τους.

Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων.

Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων.

Οι Θεότητες του Ωκεανού

Παράλληλα, στην ιστορία της Αμάλθειας ως τροφού του Διός. Η παραμάνα τού δίνει να πίνει γάλα από ένα κέρατο, το οποίο δεν άδειαζε ποτέ. Γνωστό ως το κέρατο της Αμάλθειας. Σύμφωνα με το μύθο το γάλα άνηκε στην Αίγα. Την άσχημη κόρη του Ήλιου, που εξαιτίας του αποτρόπαιου παρουσιαστικού της η Γαία την έκρυψε στο σπήλαιο να μην τη βλέπει κανείς. Έτσι, με το γάλα αυτής της αίγας μεγάλωσε ο Δίας. Όταν το θείο βρέφος μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τους Τιτάνες. Σύμφωνα με χρησμό που πήρε από τη Γαία. Σκότωσε την αίγα και φόρεσε το δέρμα της για όπλο. Με αυτό ο πολεμιστής γινόταν άτρωτος στη μάχη αλλά είχε και είχε ταυτόχρονα τη φοβερή όψη της Γοργούς. Στη μάχη αυτή τον βοήθησε και ο γιος της Αίγας, ο Αιγιπάν. Ο γνωστός σε εμάς θεός Πάνας, που ανέλαβε να σπέρνει τον πανικό στους αντιπάλους του Δία.

Ο Αχελώος και οι Σειρήνες

Συνοδοιπόρος του νεαρού Δία ήταν επίσης ένα νεαρό αγόρι, ο Αετός, που γεννήθηκε κι αυτός από τη Γη όπως οι Ιδαίοι Δάκτυλοι. Η ζηλιάρα Ήρα όμως που θεώρησε ότι ο Δίας είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αετό μεταμόρφωσε τον άτυχο νέο στο ομώνυμο πουλί και έγινε παντοτινό σύμβολο του Δία.

Η Ελληνική Μαγεία Ζωντανεύει Εδώ, Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles