Δεκατέσσερις τρόποι για να χωρίσετε καλύτερα
Δεκατέσσερις τρόποι για να χωρίσετε καλύτερα|Όταν μια σχέση τελειώνει, όλοι πληγώνονται. Προφανώς, ο σύντροφος τον οποίο έχουν χωρίσει βιώνει ένα ξαφνικό σοκ για την απώλεια και το τέλος της σχέσης. Αλλά και αυτός που αποφάσισε το χωρισμό νιώθει επίσης πόνο.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές στο Διαδίκτυο σχετικά με το πώς να επιβιώσετε από ένα κακό χωρισμό, αλλά στην ουσία λίγα για το πώς να τερματίσετε μια σχέση όσο λιγότερο επώδυνα γίνεται. Μπορεί να είναι αδύνατο να περάσετε από τη διαδικασία ενός χωρισμού χωρίς να πληγώσετε τον σύντροφό σας, αλλά υπάρχουν μερικές σαφείς επιλογές που μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε αυτόν τον πόνο.
Θετικές αναμνήσεις
Πρώτον, όταν εξετάζουμε το χωρισμό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα αποτελεσματικό τέλος στη σχέση δεν είναι το μόνο πράγμα που διακυβεύεται. Εάν έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο στη σχέση με κάποιον – εάν έχετε μοιραστεί συναισθήματα και σωματική ή συναισθηματική οικειότητα – θα πρέπει να κρατήσετε τις θετικές αναμνήσεις της σχέσης καθώς προχωράτε στη ζωή σας. Θα πρέπει να αποδεχτείτε τους λόγους για τους οποίους η σχέση δεν λειτούργησε, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να κοιτάξετε τον πρώην σύντροφό σας ξανά με ζεστασιά.
Το άτομο το οποίο χωρίζετε αξίζει το ίδιο και θα πρέπει να βιώσει το χωρισμό με τρόπο που να μην σκοτώνει τις καλές αναμνήσεις. Ο στόχος σας, να χωρίσετε μαζί του όσο πιο ήρεμα γίνεται, είναι να αναγνωρίσετε τα κομμάτια της σχέσης που ήταν καλά και να επικυρώσετε αυτές τις εμπειρίες: Δεν θα ήταν δίκαιο να χαλάσετε αυτές τις αναμνήσεις τερματίζοντας τη σχέση με ένα επώδυνο τρόπο ή να χαθείτε έτσι απλά από τη ζωή του πρώην συντρόφου σας. Έτσι, παρόλο που όλοι πληγώνονται όταν πεθαίνει μια σχέση, η πρόθεσή σας να λάβετε μέτρα για να χωρίσετε θα πρέπει να είναι να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που προκλήθηκε από το χωρισμό.

Όταν σκοπεύετε να χωρίσετε με κάποιον, θα περάσετε κι εσείς αρκετό άγχος. Ανάλογα με το πόσο καιρό σκεφτόσασταν το χωρισμό, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε κάποια μορφή άγχους ή φόβου καθώς πρέπει κα κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις. Μπορεί να μην παίρνετε υποστήριξη από φίλους ή συγγενείς στο να χωρίσετε: Τυπικά, ο σύντροφος που τον χώρισαν παίρνει τη συμπάθεια των άλλων, ενώ το άτομο που τερματίζει τη σχέση θεωρείται ότι χρειάζεται λιγότερη υποστήριξη.
Ενοχές
Συνήθως αισθάνεστε ενοχή κατά το χωρισμό αλλά και μετά. Είναι συνηθισμένο να θέλετε να τερματίσετε τη σχέση χωρίς να προκαλέσετε πόνο, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Τέλος, πιθανότατα θα έχετε κι εσείς συναισθήματα θλίψης κατά το τέλος της σχέσης και μπορεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστείτε αυτήν την αίσθηση απώλειας ενώ ταυτόχρονα ίσως κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Όταν, ωστόσο, πρέπει να χωρίσετε, υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και στις δύο πλευρές. Κάποια μπορεί να δείχνουν πως κάνουν μια δύσκολη κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, αλλά στο τέλος, αν κάνετε αυτό που πρέπει, εσείς και ο πρώην σας μπορεί να κοιτάξετε πίσω στο χωρισμό σας με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα.

Τι πρέπει να κάνετε
1. Τερματίστε τη σχέση μόλις ξέρετε πλέον ότι δεν μπορείτε να είστε πια μαζί. Η αναβολή του αναπόφευκτου θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και πόνο.
2. Χωρίστε από κοντά. Είναι απαραίτητο να είστε φυσικά παρόντες για να δείξετε ότι η σχέση ήταν σημαντική για εσάς. Ο χωρισμός από μήνυμα μπορεί να συμβαίνει συχνά πλέον, αλλά προκαλεί περισσότερο πόνο και αφήνει τον πρώην σύντροφό σας μπερδεμένο.
3. Να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας. Θα πληγώσει τον σύντροφό σας περισσότερο εάν δεν αναγνωρίσετε τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν. (Ταυτόχρονα, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε πότε μπορεί να πονάει περισσότερο η υπερβολική ειλικρίνεια.)
4. Να είστε σαφείς και σίγουροι για τους λόγους για τους οποίους χωρίζετε. Αποφύγετε την ασάφεια. Δείξτε στον σύντροφό σας τον σεβασμό που πρέπει στο χωρισμό αυτό.
5. Αναλάβετε την ευθύνη των αποφάσεών σας. Αναγνωρίστε ότι είναι αυτό που θέλετε, αντί να το κατηγορείτε τις περιστάσεις ή το σύντροφό σας.
6. Ακούστε τον άλλο, χωρίς να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Ακούστε τον σύντροφό σας. Απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις όσο πιο ειλικρινά μπορείτε.
7. Χωρίστε ξεκάθαρα. Διακόψτε την επαφή για λίγο μετά τη διάλυση, για να δείξετε σεβασμό στα συναισθήματα του συντρόφου σας και να δείξετε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μόνιμα.

Τι δεν πρέπει να κάνετε
1. Μην χωρίζετε δημόσια. Θα πρέπει να προσφέρετε στον σύντροφό σας μια ειλικρινή συναισθηματική αντίδραση και το να είστε μόνοι σας θα βοηθήσει. Πιθανότατα, θα σας ρωτήσει για τους λόγους για τους οποίους χωρίζετε και θα είναι ευκολότερο για τον σύντροφό σας να κάνει αυτές τις ερωτήσεις εάν ο χωρισμός συμβαίνει σε ασφαλή χώρο μεταξύ εσάς των δυο.
2. Μην χωρίζετε στο δικό σας σπίτι. Αν είναι δυνατόν, κάντε το στο σπίτι του συντρόφου σας. Όταν η συζήτηση θα τελειώσει, καλό θα είναι να είστε εκείνοι που θα φύγετε και θα είναι ευκολότερο για τον σύντροφό σας να μην χρειάζεται να γυρίζει σπίτι τη στιγμή που βιώνει τέτοια συναισθήματα.
3. Μην δίνετε ψεύτικες ελπίδες. Εάν είστε βέβαιοι ότι πρέπει να χωρίσετε, είναι καλύτερα να μην αφήσετε τη σχέση ανοιχτή
4. Μην προσπαθήσετε να μετατρέψετε τη σχέση σε φιλία. Μπορεί να νιώθετε πως είναι ένας τρόπος για να μετριάσει το τον πόνο, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί αβεβαιότητα και υπάρχει ο κίνδυνος περισσότερων πληγωμένων συναισθημάτων. Ο στόχος είναι να επιτρέψετε στον σύντροφό σας να μπορεί να θυμάται αυτή τη σχέση ως κάτι καλό και όχι να το μετατρέψει σε κάτι ασαφές.
5. Μην υποτιμάτε το άλλο άτομο. Είστε σημαντικοί ο ένας στον άλλο, οπότε προσπαθήστε να δείξετε στον σύντροφό σας πως εκτιμάτε τα καλά του.
6. Μην προσπαθήσετε να κάνετε τον σύντροφό σας να αισθανθεί καλύτερα. Δεν μπορείτε να είστε από τα άτομα που θα τον υποστηρίξουν σε αυτό το χωρισμό.
7. Μην κάνεις σεξ μετά το χωρισμό. Μια τέτοια κίνηση θα μπερδέψει το ζήτημα και για τους δυο σας.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, είναι πολύ πιθανό να θέσετε ένα σαφές και σεβαστό τέλος σε μια σχέση με τρόπο που θα επιτρέψει και στους δυο σας σας, κάποια μέρα, να κοιτάξετε πίσω με εκτίμηση για το χρόνο που περάσατε μαζί.