Αύγουστος 2017

Η πρώτη μέρα του Αυγούστου είναι η Τρίτη και η σελήνη είναι σε γέμιση  στο δεύτερο τέταρτο. Η πανσέληνος είναι τη Δευτέρα 7 του μηνός και η αρχή της νέας σελήνης είναι επίσης Δευτέρα 29 του μηνός.

«μακάρι σαν τον Αύγουστο να ήταν οι μήνες όλοι»

Στους ρωμαϊκούς χρόνους ο Αύγουστος ονομάζονταν ¨Σεξτίλις¨ και ήταν ο έκτος μήνας από το δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η λέξη Αύγουστος παράγεται από το λατινικό ρήμα Augeo που σημαίνει αυξάνω. Το 27 π.χ η Ρωμαϊκή Σύγκλητος  έδωσε το όνομα Αύγουστο στον Οκταβιανό για να τον τιμήσει που αύξησε τα εδάφη της αυτοκρατορίας, όπου μετά τη θεοποίηση του η λέξη Augustus άρχισε να σημαίνει και σεβαστός έτσι έγινε Αύγουστος από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα.

Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο δεύτερος μήνας, και ονομάζονταν Μεταγειτνιών και είχε διάρκεια  29 μέρες περίπου από 24 Ιουλίου-22 Αυγούστου. Προς τα τέλη του γίνονταν οι μετακομίσεις από τη μια γειτονιά του Άστεως στην άλλη και γιόρταζαν τα «μετοίκια» που ήταν αφιερωμένα στον Απόλλωνα.

Στο Βυζάντιο η χρονιά έριχνε αυλαία στις 31 Αυγούστου και γιόρταζαν τη Πρωτοχρονιά στ1ς Σεπτεμβρίου, για αυτό και η τελευταία μέρα του Αυγούστου λέγεται και «Κλειδοχρονιά». Είναι και ο μήνας της Παναγιάς με τις αμέτρητες προσωνυμίες: ‘ελεούσα’, ‘μεγαλόχαρη’, ‘φανερωμένη’ κ.α

Αύγουστος | Γιορτές

Η μεγαλύτερη γιορτή του Αυγούστου είναι φυσικά στις 15 του μήνα. Μια μέρα σημαντική για την ορθοδοξία. Η Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Πάσχα του καλοκαιριού. Στις 6 Αυγούστου γιορτάζετε η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος. Επίσης, άλλη μια σημαντική εορτή, είναι στο τέλος Αυγούστου, η γιορτή του Αγίου Αλεξάνδρου.

Στις αγροτικές εργασίες συνεχίζεται το αλώνισμα και προς το τέλος του μήνα καίγονται οι καλαμιές. Αρχίζει ο τρύγος και το λιάσιμο στα αλώνια, το μάζεμα του καλαμποκιού των σκόρδων και κρεμμυδιών, η σπορά καρότων σπανακιού και μαρουλόσπορου, γίνεται η μεταφορά των κυψελών στο πεύκο, επίσης γίνεται καθάρισμα βαρελιών, ασκιών και σκευών για την αποθήκευση του κρασιού.

Δείτε την Ανάλυση Σεπτεμβρίου πατώντας ΕΔΩ