Άττις και Άγδιστις | Ελληνική Μυθολογία

Άττις και Άγδιστις. Η ιστορία του Άττιδος σχετίζεται με τη Μεγάλη Μητέρα των Θεών από τη Φρυγία με το όνομα Άγδιστις. Σύμφωνα με το μύθο ο Δίας αποκοιμήθηκε επάνω σε ένα ιερό βράχο με το όνομα Άγδος που είχε πάρει τη μορφή της Μεγάλης Μητέρας. Από το σπόρο του γεννήθηκε ένα άγριο και ερμαφρόδιτο ον. Το άγριο αρσενικοθήλυκο δεν υπολόγιζε ούτε θεούς ούτε ανθρώπους. Γυρνούσε, κατασπάραζε και κατέστρεφε ότι έβρισκε στο διάβα του. Έτσι, οι θεοί αποφάσισαν να τιμωρήσουν αυτήν την υπεροψία του.

Άττις και Άγδιστις.

Άττις και Άγδιστις.

Η Έχιδνα και οι Εσπερίδες

Τη δουλειά ανέλαβε ο Διόνυσος. Πήγε και μετέτρεψε το νερό της πηγής από την οποία ξεδιψούσε η Άγδιστις σε κρασί. H Άγδιστις ήπιε με λαιμαργία το παράξενο πιοτό από την πηγή για να σβήσει τη δίψα της και από την επήρειά του έπεσε σε βαθύ ύπνο. Τότε ο Διόνυσος έπλεξε σκοινί και έδεσε τα γεννητικά όργανα του ερμαφρόδιτου όντος σε ένα δέντρο. Όταν αυτό ξύπνησε από το λήθαργο και πετάχτηκε απότομα όρθιο το αποτέλεσμα ήταν να κόψει άθελά του τα δεμένα γεννητικά του όργανα και να αυτοευνουχιστεί. Ο Διόνυσος είχε πετύχει το σκοπό του.

Μυθικές Μορφές της Ελληνικής Μυθολογία

Το κομμένα γεννητικά όργανα καθώς και το αίμα που έτρεξε απορροφήθηκαν από τη γη και στο σημείο αυτό φύτρωσε ένα δέντρο. Οι διηγήσεις κάνουν λόγο για αμυγδαλιά ή ροδιά. Η Νανά, κόρη του βασιλιά της περιοχής Σαγγάριου, μόλις είδε το δέντρο έσπευσε να κόψει τον όμορφο καρπό του. Από τον καρπό που έκρυψε στον κόρφο της η κόρη έμεινε έγκυος. Αυτό εξόργισε τον πατέρα της που τη φυλάκισε αφήνοντάς της να πεθάνει από την πείνα.

Άττις και Άγδιστις | Η Μεγάλη Μητέρα

Η Μεγάλη Μητέρα των θεών όμως προστάτεψε τη Νανά. Μέχρι να γεννήσει την έτρεφε με φρούτα και τροφή των θεών. Μόλις γεννήθηκε το παιδί ο Σαγγάριος το πέταξε εξαγριωμένος μακριά. Σύμφωνα με το μύθο το βρέφος το βρήκε ένας τράγος και το μεγάλωσε με το γάλα του. Από το ζώο αυτό το νεογέννητο πήρε και τα όνομά του: Άττις (στα φρυγικά ο τράγος λέγεται «άτταγους»). Άλλοι πάλι λένε ότι ονομάστηκε έτσι από τη μεγάλη του ομορφιά (λυδική γλώσσα «άττις» σημαίνει ωραίο αγόρι).

Η Άγδιστις

Οι Κόρες του Νηρέως
Το πανέμορφο αγόρι το ερωτεύθηκε η Άγδιστις, η οποία μύησε τον Άττις στην τέχνη του κυνηγιού. Ο βασιλιάς της Πεσσινούντας όμως Μίδας θέλησε τον Άττις για γαμπρό του. Τον χώρισε από την Άγδιστις και του έδωσε την κόρη του για νύφη. Η  Άγδιστις μην μπορώντας να αποχωριστεί τον αγαπημένο της εμφανίστηκε στο γάμο και με τους ήχους της σύριγγάς της κατάφερε να τρελάνει τους προσκεκλημένους. Ο Άττις τότε ευνούχισε τον εαυτό του σαν ένδειξη αιώνιας πίστης στην ερωμένη του. Από το αίμα του όμορφου αγοριού που έσταξε στη γη φύτρωσαν οι βιολέτες.

Η Άγδιστις μετανιωμένη από την πράξη της ζητά από το Δία να επαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο της. Ο Δίας τότε της υποσχέθηκε ότι το σώμα του Άττιδος θα μείνει ανέπαφο, τα μαλλιά του θα μακραίνουν για πάντα και το μικρό δάχτυλο του χεριού του θα μένει ζωντανό και θα μπορεί να κινείται.

Εδώ παρατηρούμε ότι η ιστορία του Άττις και της Άγδιστις ταυτίζεται με εκείνη της Άρτεμης και του Άδωνη από την ελληνική μυθολογία («Οι Εραστές της Αφροδίτης | Πυγμαλίωνας και Άδωνις»).

Η Ελληνική Μαγεία Ζωντανεύει Εδώ, Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles