Άρτεμις η θεά του κυνηγιού

Άρτεμις η θεά του κυνηγιού|Η Άρτεμις είναι η Ολύμπια θεά του κυνηγιού, του φεγγαριού και της αγνότητας. Με τον καιρό, συσχετίστηκε επίσης με τον τοκετό και τη φύση. Καθώς ήταν μόλις λίγων ημερών, βοήθησε τη μητέρα της Λητώ να γεννήσει τον δίδυμο αδερφό της Απόλλωνα. Η Άρτεμις προστάτευε πολύ την αγνότητα, τόσο τη δική της όσο και των ιερειών της. Συνεπώς, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή όταν κάποιες από αυτές δεν ήταν τόσο προσεκτικές.

Η λατρεία της Αρτέμιδος

Η λατρεία της θεάς άνθισε πιθανότατα στην Κρήτη ή στην ηπειρωτική Ελλάδα στην προελληνική εποχή. Πολλές από τις τοπικές λατρείες της Αρτέμιδος, ωστόσο, διατήρησαν ίχνη άλλων θεών με ελληνικά όμως ονόματα, το οποίο μας δείχνει πως οι πιστοί σε διάφορα μέρη της αρχαίας Ελλάδας ταύτισαν την Άρτεμη με δικές τους θεότητες της φύσης. Για παράδειγμα, η παρθένα αδερφή του Απόλλωνα είναι πολύ διαφορετική από την Άρτεμη της Έφεσου με τα πολλά στήθη.

Ο Ρόλος της Αρτέμιδος

Όνομα

Παρόλο που ο Πλάτων λέει ότι το όνομα «Άρτεμις» σχετίζεται με την παρθενιά της και την αρχαία ελληνική λέξη «αβλαβής» ή «αγνή», γνωρίζουμε τώρα ότι η προέλευσή του είναι αναμφίβολα διαφορετική και πιθανώς ακόμη και περσική. Ωστόσο, οι μελετητές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την αρχική του έννοια.


Απεικόνιση και συμβολισμός

Η Άρτεμις απεικονίζεται σχεδόν πάντα ως μια νεαρή, όμορφη κυνηγός που κρατάει φαρέτρα με βέλη και τόξο, συνήθως φοράει κοντό χιτώνα μέχρι το γόνατο και συχνά συνοδεύεται από κάποιο ζώο (αρσενικό ελάφι ή κυνηγόσκυλο). Ως θεά του φεγγαριού, μερικές φορές εκπροσωπείται φορώντας ένα μακρύ μανδύα και ένα στέμμα που φέρει την ημισέληνο.

τηλεφωνικές προβλέψεις
τηλεφωνικές προβλέψεις

Οικογένεια και γέννηση της Αρτέμιδος

Οι δοκιμασίες του Λητούς · Η γέννηση της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα

Η Άρτεμις ήταν κόρη του Δία και του Λητούς, κόρης των Τιτάνων Κοίου και Φοίβης. Θυμωμένη από την απιστία του συζύγου της, η Ήρα κυνήγησε την Λητώ σε ολόκληρο τον κόσμο και της απαγόρευσε να γεννήσει οπουδήποτε επάνω στη γη. Ωστόσο, η Λητώ έφτασε στο νησί της Δήλου και γέννησε την Άρτεμη καθισμένη επάνω σε ένα κλαδί ελιάς.

Όταν η Ήρα το άκουσε, απαγόρευσε στην κόρη της, την Ειλείθυια, τη θεά του τοκετού, να βοηθήσει περαιτέρω τη Λητώ. Έτσι η γέννηση του Απόλλωνα καθυστέρησε για εννέα ημέρες. Και ποιος ξέρει πόσος παραπάνω χρόνος θα είχε περάσει αν η νεογέννητη Άρτεμις δεν είχε μάθει την τέχνη της μαιευτικής και βοήθησε την Λητώ να γεννήσει τελικά τον αδερφό της.

Προστασία της Λητούς  · Νιόβη και Τιτυός

Η Άρτεμις και ο Απόλλωνας ήταν πολύ προστατευτικοί προς τη μητέρα τους. Όταν η  που είχε εφτά γιους κι εφτά κόρες, περηφανεύτηκε για την ευγονία και την ομορφιά των παιδιών της, λέγοντας πως «ένα μόνο ζεύγος διδύμων έναντι των τόσων δικών της έχει να επιδείξει η Λητώ, η εκλεκτή του Δία» (εννοώντας την Άρτεμη και τον Απόλλωνα)
οι δύο θεοί σκότωσαν όλα τα παιδιά της. Ο Απόλλωνας σκότωσε τα αρσενικά παιδιά και η Άρτεμις τις κόρες του Νιόβης. Σε έναν άλλο μύθο, ο Τιτυός προσπάθησε να βιάσει την Λητώ. Φυσικά, σκοτώθηκε από τα βέλη του Απόλλωνα και της Άρτεμις.

Άρτεμις, η εκδικητική Παρθένα θεά

Όταν η Άρτεμις ήταν ακόμα μικρή κοπέλα, ζήτησε από τον πατέρα της τον Δία να διατηρήσει την αγνότητά της για πάντα. Έτσι – όπως και η Αθηνά και η Εστία – παρέμεινε παρθένα για πάντα. Και τηρούσε αυτόν τον όρκο ακόμα πιο έντονα από εκείνες.

Άρτεμις και Ακταίωνας · Άρτεμις και Σιπροίτης

Για παράδειγμα, όταν ο κυνηγός Ακταίωνας την είδε να λούζεται γυμνή, τον μετέτρεψε σε ελάφι και έβαλε τα κυνηγόσκυλά του να τρέξουν εναντίον του. Περιττό να προσθέσω πως τα σκυλιά έκαναν το αφεντικό τους κομμάτια. Ο λιγότερο διάσημος Σιπροίτης ήταν απλώς ένας νέος που είχε την ατυχία του Ακταίωνα να δει κατά λάθος τη θεά χωρίς ρούχα. Έτσι, τιμωρήθηκε, τουλάχιστον όμως λιγότερο αυστηρά από τον Ακταίωνα. Η  Άρτεμις τον μεταμόρφωσε σε γυναίκα.

Άρτεμις και Ωρίωνας

Πολλοί προσπάθησαν να βιάσουν την Άρτεμις. κανένας από αυτούς δεν έζησε όμως για να το πει. Η πιο διάσημη ιστορία αφορά τον Ωρίωνα, έναν σύντροφό της θεάς. Στην πραγματικότητα, μπορεί επίσης να ήταν ο μόνος που ερωτεύτηκε η Άρτεμις. Ωστόσο, όταν προσπάθησε να βγάλει το  μανδύα της Άρτεμις, η θεά τον σκότωσε. Άλλοι λένε ότι ο Ωρίωνας σκοτώθηκε στην πραγματικότητα από έναν σκορπιό που έστειλε η Γαία ή ένα βέλος του Απόλλωνα. Οι θεοί απλώς προσπάθησαν να διατηρήσουν την παρθενιά της Άρτεμις ανέπαφη τη μόνη φορά που δεν θα τα κατάφερνε.

Άρτεμις, η υπερασπίστρια της αγνότητας

Η Άρτεμις δεν φρόντιζε μόνο τη δική της αγνότητα. Υπερασπιζόταν επίσης την παρθενιά των πιστών της. Και ήταν ανελέητη αν κάποια από τις ιέρειές της την έχανε.

Άρτεμις και Καλλιστώ

Για παράδειγμα, όταν η σύντροφός της στο κυνήγι η Καλλιστώ γέννησε τον γιο του Δία, τον  Αρκάδα, η Άρτεμις συνεργάστηκε με την Ήρα ώστε να την μεταμορφώσει σε αρκούδα. Το σχέδιο ήταν να τον σκοτώσει τον Αρκάδα. Ωστόσο, όπως έμελλε να συμβεί, ο Δίας έβαλε και τους δύο τους στον ουρανό, μετατρέποντάς τους στους αστερισμούς της Μεγάλης και Μικρής Άρκτου.

Άρτεμις και Ιππόλυτος

Ακριβώς όπως τιμωρούσε αυτούς που παρέβαιναν τον ιερό όρκο, η Άρτεμις επιβράβευε και όσους το τηρούσαν. Για να αφιερωθεί σε μια αγνή ζωή, ο Ιππόλυτος περιφρόνησε την Αφροδίτη, με αποτέλεσμα η θεά της αγάπης να κάνει τη μητριά του τη Φαίδρα να τον ερωτευτεί μαζί. Αυτό ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν τέλος στο θάνατο του Ιππόλυτου. Ωστόσο, η Άρτεμις ζήτησε τη βοήθεια του Ασκληπιού και ανέστησε τον, ο οποίος στη συνέχεια κυβέρνησε στην Ιταλία με το όνομα Βίρμπιους.

Άρτεμις και Ιφιγένεια

Στην περίπτωση της Ιφιγένειας, η Άρτεμις αντικατέστησε την κοπέλα που θα θυσίαζε ο πατέρας της ο Αγαμέμνονας με ένα ελάφι. Στη συνέχεια, πήρε την Ιφιγένεια μαζί της και την έκανε ιέρεια της λατρείας της.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles