Ανάλυση Σεπτέμβριος 2017

Η πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη είναι η Παρασκευή και η φάση της σελήνη είναι σε γέμισμα στο δεύτερο τέταρτο. Η πανσέληνος του Σεπτέμβρη είναι στις Τετάρτη 6 του μηνός και η νέα σελήνη τη Τετάρτη 20 του μηνός.

«Σεπτεμβρη σταρι σπεiρε και σε πανηγyρι σyρε»

Αρχικά ήταν ο έβδομος μήνας στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Για αυτό και η ονομασία του από τα λατινικά septem(επτά). Με τη προσθήκη του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έγινε ο δέκατος αλλά η ονομασία του παρέμεινε.

Η 1η Σεπτέμβρη από τις αρχές του 4 αιώνα, καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού και πολιτικού έτους επειδή έπεφτε με την ινδικτιώνος, του ετήσιου φόρου που κατέβαλλαν οι Ρωμαίοι πολίτες. Το σύστημα αυτό διατηρήθηκε και στο Βυζάντιο, η 1η Σεπτέμβρη λεγόταν και «Αρχιχρονιά».

Στη λαογραφία ονομάζεται και Σταυριάτης ή Σταυρίτης λόγω της γιορτής της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις 14 του μηνός. Ορόσημο για τις αγροτικές εργασίες. Για τους ναυτικούς που σταματούσαν τα μακρινά ταξίδια όπως έλεγε η παροιμία: «του Σταυρού σταύρωνε και δένε». Είναι επίσης γνωστός και ως τρυγητής, και σε ορισμένα μέρη  η 1η Σεπτέμβρη θεωρείται μέρα του «χρονογράφου». Ότι δηλαδή ο χάροντας αυτή τη μέρα γράφει στο τεφτέρι του όσους πρόκειται να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια μέσα στη χρονιά. Όποτε οι νοικοκύρηδες ξορκίζουν τον χάροντα σπάζοντας ρόδια στο κατώφλι τους.

Αγροτικές εργασίες του μηνός είναι τρύγος, όργωμα χωραφιών για τη σπορά πρώιμων δημητριακών ή διάφορων οσπρίων φύτεμα αειθαλών δέντρων και φράουλας. Σπορά για ραδίκια, σπανάκια, αντίδια, μαρούλια, κάρδαμο, ρόκα, μαϊντανό αντράκλα, ραπανάκια, λάχανα και κουνουπίδια συνεχίζεται το μάζεμα του καπνού απολύμανση των κοτετσιών.